Volgens het verslag van Tacitus over de Bataafse Opstand was Vada een van de plaatsen die door Julius Civilis werden aangevallen in 70 n. Chr. Tijdens een groot offensief vielen de Bataven tegelijkertijd de legerplaatsen Arenacum (Rindern bij het huidige Kleef), Batavodurum (Nijmegen), Grinnes (Rossum?) en Vada aan. In Grinnes en Vada lagen kampen van hulptroepen infanterie en cavalerie. De aanval op Vada werd geleid door Julius Civilis zelf.(B005)

Vada, mogelijk in de buurt van huidige Heerewaarden. Zie boek: De opstand der "Batavieren"

De reputatie van Civilis leefde echter voort in de cultuur. Ten tijde van het Humanisme ontstond opnieuw belangstelling voor Civilis en in de Republiek werden de Bataven als voorouders van de Hollanders beschouwd. Vondel schreef in 1663 het treurspel Batavische Gebroeders, Of Onderdrukte Vryheit: een ode aan Civilis, die in een vergelijkbare situatie strijd had geleverd met een overheerser, net zoals Willem van Oranje dat deed in zijn tijd, een eeuw voordat Vondels stuk ontstond.(B008)


Racties (1)

  1. Raymond:
    11:35 05-11-2021

    Wij zoeken mensen die graag iets willen vertellen over historisch Heerewaarden en omgeving, over bv de forten Nassau (Voorne) en Oud en nieuw st' Andries, over de tijden ver voor en na de 80 jaren oorlog, maar ook het "nog niet zo lang geleden" en het heden. Zie participatie of reageer hieronder.

Log in :

Registeer
Wachtwoord vergeten?